Vergist in de afstanden


HOTSEND EN STOTEND NAAR TORRES DEL PAINE
Vanuit de Chileense havenplaats Puerto Natales is het twee dagen naar het spectaculaire nationale park 'Torres del Paine'. We trotseren nog maar een keer de zeer stevige wind op de kale pampavlakte over de keienweg. Hotsend en stotend banen we ons een weg tussen de keien en stenen door. Na een hele dag zo voortgeploeterd te hebben, zien we ineens waarvoor we gekomen zijn.
Hoog boven alles uit rijzen in de verte tegen de horizon drie gigantisch hoge rotsen op in het verder verlaten en vlakke land. De "Torres" (rotsen) bereiken alledrie hoogten van zo'n 3000 meter. We besluiten onze tent langs de weg te zetten met uitzicht op de granieten torens. De zonsondergang zal ons lang bijblijven.

De volgende dag fietsen we het park in langs de bergen , meren en watervallen. Het park heeft verscheidene plekken waar het toegestaan is de tent op te zetten. En omdat we voor de hele week eten meegenomen hebben (onder andere 4 kilo rijst en 8 kilo brood met een spin achterop gebonden), blijven we een aantal dagen in het park. Er zijn vele wandelingen mogelijk. We zien guanaco's, flamingo's en roOfvogels. Er is ook een poema gesignaleerd, maar helaas krijgen we die niet te zien. Een heel slechte weg brengt ons bij het zeer blauwe meer 'Lago de Grey' waarin zich enorme ijsbergen bevinden die van de gletsjer aan de overkant van het meer afgebroken zijn en langzaam naar de kant drijven. Een prachtig gezicht

Gletsjer
Op een, voor Zuidamerikaanse begrippen, steenworp afstand wacht ons een nieuw hoogtepunt van onze reis.
Slechts 400 km ten noorden van Tuerto Natales ligt in Argentinie een nationaal park met de Moreno-gletsjer. Vanuit het dorpje El Calaforte gaan we zeer goed gehumeurd op weg, Het is eindelijk zo'n stralende windstille dag. Bovendien hadden we vanuit Nederland banden op laten sturen die zeer nodig zijn op de slechte wegen. De post in Argentinië werkt traag en nogal slecht. Bovendien hoorden we dat een brief uit Nederland teruggestuurd was. Zenuwachtig waren we derhalve in El Cala- forte aangekomen om met samengeknepen billen naar de post te informeren. Gelukkig was hetpakket met vier nieuwe banden en tot onze grote verrassing twee hazelnootpasta wel aangekomen.
De Moreao-gletsjer is zeer indrukwekkend. De ijsmassa drijft in het meer 'Lago Argentine' langzaam naar de kant. De muur van ijs is een km breed en wel 50 meter hoog. Eens in de zoveel jaar wordt de kant geraakt en breekt de hele ijsmassa in stukken. Maar ook wij zijn getuigen van oorverdovend gekraak wanneer een stuk ijs afbreekt en in het water stort,daarbij een gigantische golf veroorzakend.

Patagonie
Dan maken we ons op voor een heel mooi stuk in het zogenaamde merengebied langs bossen, vulkanen en bergen. Maar eerst moeten we nog eenmaal een stuk woestijn uit Patagonië door. Het blijkt een echt afscheid te worden. Van El Calafate is het twee dagen fietsen naar Tres Lagos en daar begint de oversteek naar Perito Moreno. Een kleine 500 km pampa wacht ons over een zeer slechte weg in een gebied, waar slechts om de gemiddeld 80 km een boerderij staat. Gewapend met wederom voldoende voedsel voor een hele week en nu ook water voor twee dagen (12 liter), gaan we toch wel een beetje zenuwachtig op weg.
De route blijkt veel heuvelachtiger te zijn dan het stukdoor Patagonië dat we eerder afgelegd hebben. Dat is aangenaam, want de heuvels bieden enige bescherming tegen de wederom tot orkaankracht toegenomen wind. Er blijkt zo weinig verkeer langs te komen, dat het niet nodig is'savonds op zoek te gaan naar een geschikte kampeerplek die uit zicht van de weg ligt. Een dag hebben we getracht het aantal auto's te tellen dat ons passeerde. Op een gegeven moment zijn we de tel kwijtgeraakt, maar het waren er zeker niet meer dan zes die dag. En zeker de helft daarvan bood ons een lift aan. Op ons vastbesloten, doch niet zo gemeende "Nee dank U, wij fietsen liever", volgde meestal slechts hoongelach.
Een chauffeur haalde zijn videocamera te voorschijn en bleef ons kilometerslang filmen. Toen gebeurde waar wij al veel langer bang voor waren. De combinatie van de stenige weg en de zeer zwaarbeladen fiets bleek te veel voor een van de achterwielen. En hoewel we op verstevigde achterwielen rijden, vertoonde de naaf een grote scheur.
Wat nu te doen? In geen velden of wegen mensen of eendorp. En de dichtsbijzijnde grote stad is Coyharque,450 kilometer verderop in Chili gelegen.
Met ijzerdraad leggen we een noodverband aan en duimenden bij elke kuil of steen het gat oplichtend om het wiel te ontzien, fietsen we zo verder. Tot onze grote opluchting houdt de noodverbinding het en gisteren zijn we in Coyharque aangekomen. Zo meteen kunnen we bij de fietsenmaker een nieuw wiel ophalen en morgen gaan we weer verder, eindelijk van de wind verlost. Helaas regent het nu....