Loek en Helene naar Zuid-Amerika

De reis is begonnen.
Loek en Helene Smit uit Dordrecht zijn gisteren vertrokken voor hun fietstocht door Zuid-Amerika. Zij trekken een jaar lang door Latijns-Amerika. Eenmaal per maand doen Loek en Helene in deze krant verslag van hun ervaringen.


De fietstocht van Loek en Helene Smit is begonnen. Familie en vrienden wuiven het tweetal uit.

Nadat ze eerst in Dordrecht waren uitgewuifd gingen ze naar Schiphol. In het begin van de avond stegen ze op voor een vlucht naar het Braziliaanze Sao Paulo. Daar stapten zij - na een oponthoud van ongeveer zes uur - over in een toestel dat hen naar Asuncion in Paraguay brengt. Als hun reis goed is verlopen zijn Loek en Helene vanmiddag rond vijf uur onze tijd op hun bestemming,



  1. Helene Smit met fietsen en bagage langs een snelweg in Paraguay
    FOTO: LOEK SMIT

    "We hebben nu ongeveer 800 kilometer gefietst door, zowel Paraguay als Argentinie. Paraguay is heet, stoffig en druk en in onze ogen heel bijzonder."
    Deze week kwam de eerste enthousiaste reactie binnen van het fietsende Dordtse paar Loek en Helene Smit, dat door Zuid-Amerika trekt.

    Vanuit een zonovergoten Encamacion stuurden zij hun eerste reisverslag. Loek en Helene zijn op 30 September uit Dordrect vertrokken, volgend jaar omstreeks dezelfde tijd hopen ze weer thuis te zijn. Maandelijks doen ze in De Dordtenaar verslag van hun ervaringen.


    Zomaar een dorp in Paraguay


  2. Fietsen op onverharde wegen is niet zo eenvoudig. Foto rechts: de Iguazu-watervallen in Argentinie, hoger dande Niagara- en breder dan de Victoria-watervallen.


    Wat een gastvrijheid!
  3. De fietsende Dordtse wereldreizigers Loek en Helene Smit zijn, zo blijkt uit hun brief, op weg naar de meest zuidelijke stad van de wereld: Ushuaia op het eiland Vuurland.

    Enkele dagen voor Kerst schreven zij het thuisfront vanuit Caleta Olivia, een plaatsje op ongeveer tweeduizend kilometer ten zuiden van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Ver van huis hehben Loek, en Helene vastgesteld dat hun ondernemende actie geen bijzonderheid is; Zij ontmoetten fietsers uit Frankrijk, Oostenrijk en... Nederland.

    Fietsen door Zuid-Amerika is niet altijd even eenvoudig, zeker als je de trap op of af moet.

    Niet de enige fietsers.


    Op weg naar de zuidelijkste stad van de wereld

  4. Het Dordtse paar Loek en Helene Smit fietst vanaf oktober vorig jaar door Zuid-Amerika.
    Vandaag een verslag vanuit de meest zuidelijke stad van het vasteland van Argentinië.
    Ontmoeting met afgrijselijke wind in Argentinië


  5. Gewekt door paarden, schapen,honden en mannen

    Loek en Helene Smit, het fietsende Dordts paar heeft inmiddels het Einde van de wereld, El fin del Mundo gezien.
    Op Vuurland werd het zuidelijkste punt van de wereld bereikt.

    Vandaag in deze krant het verslag van hun reis over de onmetelijke vlakte van Vuurland, ongeveer even groot als Ierland. Op de foto Loek en Helene bij hun tent. Het was zoeken naar een geschikte plek om haar neer te zetten.

    Gewekt door paarden, schapen, honden en mannen
    Het einde van de wereld

  6. "We hebben ons wel in de afstanden vergist in Argentinie en Chili" , zeggen Loek en Helene Smit, het fietsende Dordtse paar.
    "Cabildo, ons volgende postadres bij de Nederlandse pater ligt nog bijna tweeduizend kilometer hier vandaan. Daar zullen we pas half april zijn, later dan we eerst dachten. Maar goed, we hebben de tijd, hoewel de tijd vliegt.
    We zijn al vijf maanden op pad. En.., het bevalt nog steeds."

    Vandaag weer een aflevering van hun reisverhaal. In Chili stuitten de Dordtenaren op een onbewoond gebied met een lengte van ongeveer zevenhonderd kilometer met alleen bergen, meren en sneeuw- of ijsvelden. "Dus moesten we in Argentinie omhoog en we kregen daar wederom met pampa te maken. Een schaars bevolkt, schraal stuk land waar we, in de acht dagen dat we er fietsten, een dorpje met tweehonderd inwoners tegenkwamen," aldus Loek en Helene.

    Vergist in de afstanden

  7. Wie kan mij helpen aan het april-artikel?

  8. Loek en Helene Smit, het door Zuid-Amerika fietsende Dordtse paar heeft nog vijf maanden te gaan. Hun avontuurlijke reis door het dikwijls onherbergzame gebied eindigt eind September. Dan zijn ze twaalf maanden onderweg geweest. "We halen de 20.000 km niet" , zegt Helene in haar brief van 1 mei j.l..

    Ze volgen nu de Panamerican Highway die van Chili naar Noord-Amerika loopt. "Deze weg rijden we tot we Chili uit zijn. Later pikken we hem weer op in Peru. Na de woestijn wacht het Andesgebergte. Dan zullen we per dag heel wat minder kilometers kunnen maken dan we gewend zijn" , aldus de nog immer enthousiaste Loek en Helene Smit.


    Aan de poort van het allerdroogste gebied

    Nog vijf maanden fietsen


  9. Koel water uit een bierblik

    Loek en Helene Smit, het Dordtse paar dat een jaar lang per fiets Zuid-Amerika doorkruist, heeft er inmiddels een flink stuk, door de Atacama-woestijn, op zitten.

    "Het is hier winter. Het is nachts behoorlijk koud. We hebben al onze kleren aan. We zijn in Nederland met ons water, licht en verwarming toch wel erg verwend. Hier trekken de mensen 's winters gewoon meer kleren aan."

    In hun negende reisverhaal zeggen Loek en Helene dat ze geleerd hebben hoe zuinig er met water omgesprongen moet worden.
    "Onderweg zagen we ineens een huizenhoog bierblik staan van het nationale biermerk. Er zat een kraantje aan waar heerlijk koel water uit kwam."


    Loek en Helene Smit in de Atacama-woestijn


    Bier in de woestijn

  10. Na 6500 kilometer hebben de Dordtse fietsers Loek en Helene Smit Chili verlaten. Tal van bijzondere ervaringen rijker, zoals de straatverkoop in het Chiteense Calama, maken ze zich op voor de hoge bergen van de Andes in Bolivia. Daar wilden ze het WK-voetbal volgen. Ze hebben in elk geval een voordeel op de thuisblijvers: er is nauwelijks tijdsverschil met de Verenigde Staten, waar de voetballers bezig zijn.

    Loek en Helene weg uit Chili

  11. De Dordtse fietsers Loek en Helene Smit zijn gearriveerd in La Paz in Bolivia. Daar hielden ze een voedselvergiftiging over aan saltenas, met gehakt, kruiden en groenten gevulde deegballetjes. Bolivia ligt zo hoog in de Andes dat het wel het Tibet van Zuid-Amerika genoemd wordt. Loek en Helene willen er onder meer het Titicacameer bezoeken, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld.


    Een Indiaanse vrouw in Chucuyo bakt brood.

    De hoogte in.... in Bolivia
    Geen sigaren voor Petrus, maar wel coca kauwen
    Loek en Helene in Bolivia

  12. Bij het Titicameer is alles van riet:


    het bootje, de lading, de eilanden en de huizen

    DORDRECHT - Loek en Helene Smit, het Dordtse paar dat al sinds oktober vorig jjaar in Zuid- Amerika rond fietst, hebben hun fietstocht even onderbroken voor een vlucht van een halfuur met een vliegtuig.

    Uit veiligheidsoverwegingen besloten ze het dun bevolkt gebied te overbruggen met een korte vliegreis. Dat was op zichzelf ook weer spannend, omdat ze er niet voor de voile honderd procent van overtuigd waren dat hun fietsen en de acht fietstassen op de juiste plaats zouden aankomen.
    "Gelukkig gaf het geen problemen en zagen we onze spullen weer terug," aldus Loek en Helene.

    In het Titicameer zagen zij drijvende rieteilanden. Alles is daar van riet. De bewoners moeten, willen ze boven water blijven, elke drie maanden de bodem aan de bovenkant van een nieuwe laag voorzien. Aan de onderkant is dan ondertussen een laag weggerot.

    Fiets wijkt tijdelijk voor vliegtuig

  13. De fietsttocht van Loek en Helene Smit, het Dordtse paar dat sinds vorig jaar oktober door Zuid-Amerika trekt, loopt ten einde.

    Dezer dagen ontvingen we een brief uit Machala in Zuid-Ecuador. "Een berichtje uit tropische oorden, compleet met kakkerlakken en schorpioenen", zo schrijven ze.

    Begin oktober arriveren Loek en Helene weer in de Merwestad. "Het wordt tijd", zeggen ze.

    "Onze tent heeft zijn beste dagen gehad. Geen enkele rits werkt nog naar behoren. 's Nachts sluiten we ons in met veiligheidsspelden en plakband om de vele muskieten buiten te houden".

    Vandaag hun verhaal over onder meer de bananenhoofdstad van de wereld waar zij werden geconfronteerd met zakkenrollers.

    Machala, met kakkerlakken en ook volop schorpioenen


  14. Het was niet altijd zonneschijn voor Loek en Helene

    De Dordtse wereldreizigers Loek en Helene Smit zijn tijdens hun fietstocht door Zuid-Amerika overvallen.
    Zij maken er nu pas melding van. "We hebben het voorval verzwegen om onze familie niet ongerust te maken. Zo'n tegenvallerr hoort er nu eenmaal bij."

    Loek en Helene fietsen sinds vorig jaar oktober door Zuid-Amerika. Op 1 oktober zetten ze weer voet op het Europese vasteland. Zij hopen volgende week zaterdagavond, na een reis van 26 uur uit Colombia, op de Luxemburgse luchthaven te landen.
    "Jaloers hoorden we pas van een Zwitsers echtpaar, dat al vier jaar(!) over 's werelds wegen fietst", aldus Loek en Helene, die op 29 september - een jaar en 17.500 kilometes geleden - aan hun reis in Paraguay begonnen. Alle klimmetjes bij elkaar opgeteld hebben Loek en Helene 125 kilometer hoogteverschil overwonnen. Terugkijkend stellen de Dordtenaren dat het jaar is omgevlogen. "Er zijn wel eens tegenvallers geweest. We hebben toch voornamelijk genoten."

    Loek verbijsterd: 'Ik ben overvallen!'

  15. Loek en Helene Smit uit Dordrecht zijn weer thuis. Na een jaar lang fietsen door negen Zuid-Amerikaanse landen, waarbij 17.318 kilometers onder de pedalen doorgingen, stapten zij zaterdagavond in Luxemburg uit het vliegtuig. Het welkom thuis werd gisteren voortgezet ten huize van de familie Klop, de ouders van Helene, in Sliedrecht. En daar in de, met slingers versierde woonkamer, kwamen de eerste verhalen. Want wie veel reist, kan veel verhalen,

    'We hebben zeker nog een jaar napret'

    DORDRECHT - Een jaar van huis, een jaar fietsen door negen Zuidamerikaanse landen, soms afzien, soms ook een nomadenbestaan. Loek en Helene Smit hadden het voor geen goud willen missen.

    Zaterdagavond keerde, het van het avontuur nagenietende paar, terug, een schat aan ervaringen en herinneringen rijker. Wat bezielde het tweetal om zijn baan op te zeggen, alle sociale zekerheden overboord te gooien en aan zo'n niet van risico's gevrijwaard avontuur te beginnen?

    Loek en Helene thuis