13 november 2003

Jongens / Heren,

Jullie gaan over twee dagen naar Australië en ik voel het toch een beetje als mijn plicht jullie nog enigszins voor te lichten over dit verre continent.

Ja heren, Australië ligt aan de andere kant van onze aardbol. Dat betekent dus het bolletje rond, een uurtje of twintig vliegen.

Maar wat weten jullie eigenlijk van Australië?? Ik zal jullie nog een klein beetje op weg helpen.

In 1605, bijna 400 jaar geleden strandde een klein scheepje met de toepasselijke naam 'de duyfken' op een uitgestoken landtong. Het is de eerste keer dat Europeanen in contact komen met het Australische vasteland. En warempel het waren Nederlanders. Kapitein Willem Janszoon en zijn scheepsmaten. Ze hadden geen lichtgewicht slaapzakken, geen inflatable matjes, geen afritsbroeken, geen zonnebrand en geen condooms bij zich. Dat moest dus wel misgaan. Toen enkele van de scheepsmaten een kijkje aan de wal gingen nemen werden ze dan ook onmiddellijk in elkaar geslagen door woeste zwarten, blijkbaar de plaatselijke bevolking. Het heeft de Hollanders er niet van weerhouden nog eens terug te gaan en nu zijn jullie dus aan de beurt.

Ik zal jullie een gedetailleerde beschrijving van de vervolggeschiedenis besparen en we begeven ons in het heden:

Australië heeft op dit moment ongeveer 19 miljoen inwoners. Dat zijn er dus voor een maand of acht zo'n 19 miljoen en vijf. De voertaal is engels of iets wat daar voor door moet gaan. Als je in een vreemd land komt dan gedraag je je. Een paar tips:

Bevolking: Hebt respect voor de oorspronkelijke bewoners, de aboriginals, ja Bennie, dat zijn die kleine donkere mannetjes die zich nooit wassen, enorm uit hun bek stinken en voortdurend straalbezopen langs de kant van de weg hangen.

      Ja dat vinden veel blanke Australiërs althans. Nee dan zij, als er
      ergens lomp volk op de wereld rondloopt dan zijn het wel de blanke
      Australiërs. Rouwdouwers van de ergste soort. Overigens geen wonder
      als je bedenkt dat Australië door de Engelsen als afvalbak is gebruikt
      om hun gevangenen naar af te voeren.

Drank: alles in Australië is HUGE. Als je dus in Australië een biertje bestelt krijg je er z'Ó één. En ga nou niet de grote jongen uithangen en een meter bier bestellen want dan krijg je gelijk drie meter en allemaal zÓ.

Cannabis: Bij een vergelijking van het cannabisgebruik tussen de westerse landen staat Australië op de tweede plaats (Nederland op de achtste).

   Daar hoef je dus verder niets aan bij te dragen Wout. En let een beetje
   op want al wordt er dus veel geblowd, zo tolerant als in Nederland zijn
   ze er niet

Sport: Jammer voor jullie jongens maar voetbal is absoluut geen populaire sport in Australië. Daar moeten ze het meer hebben van cricket en tennis. Bedenk wel dat er bij dat soort sporten doorgaans niet met straatklinkers naar de politie wordt gegooid. Doe dat dus gewoon niet

Vrouwen: Ik richt me even tot jullie allemaal behalve Teun. In Cairns wonen de mooiste vrouwen van Australië. Door het subtropische klimaat wat daar heerst zijn ze bovendien over het algemeen schaars gekleed. Ik raad jullie dan ook beslist aan om daar te gaan kijken. Maar ik zeg nadrukkelijk kijken. Gedraag je, nergens ongevraagd aanzitten want ze kunnen behoorlijk van zich afbijten.

Over bijten gesproken: Haaien. Voor degenen van jullie die niet al te goed engels kunnen: als je aan het zwemmen bent en ze beginnen ineens 'sharks!, sharks!' te roepen dan kun je beter even je snorkeltje afdoen en het water uitgaan, anders ben je je snorkeltje zomaar ineens kwijt

Sex: Ik zei al dat alles in Australië HUGE is. Zo ook de condooms. Dat lijken wel stofzuigerzakken. Daar hebben jullie dus helemaal niks aan. Neem of een degelijk pakje mee of onthoud je gewoon van elke vorm van gemeenschap.

Goed tot zover een paar praktische tips.

Ten slotte heren, gedenkt uw ouders! Als ge in de verre zijt.

Er is een mooi boek over de aboriginals met de titel songlines. Als de aboriginals van de ene plek naar de andere trokken deden ze dat via zangsporen. Ze zongen daarbij oude melodieën en liederen die hen verbonden met hun voorouders. Ik heb begrepen dat jullie een gitaartje meenemen dus wat is mooier om dan jullie ouders en familie van tijd tot tijd te gedenken met een lied als jullie door het land trekken.

Ik stel me zo voor dat jullie dan zo af en toe is halt houden en gezamenlijk luidkeels het Elsje fiederelsje, Ine Mine mutte, Hansje Pansje kevertje, Henkie penkie, Leon je bent vannacht weer dronken geweest en Nee Karel, nee Karel niet vandaag aanheffen.

Heren, wees voorzichtig en vooral veel plezier!

Karel