Verslag van de alumnibijeenkomst op 22 maart 2002

Op 22 maart 2002 is de derde alumnibijeenkomst geweest van de leerstoel numerieke wiskunde. Er waren ongeveer 25 aanwezigen. Hieronder een korte weergave van de voordrachten.

Professor Wesseling opent de middag en geeft een kort overzicht over de stand van zaken binnen de numerieke wiskunde groep. Hierbij komen aan de orde: personeel, afstudeerders, AIO's, onderwijsvisitatie en de ontwikkeling van het onderzoek binnen de TU Delft. Hierbij wordt opgemerkt, dat uit recent onderzoek van Elsevier blijkt dat de kwaliteit van het Delftse wiskunde onderzoek op de tweede plaats staat in vergelijking met de andere Nederlandse Universiteiten. Verder wordt er iets gezegd over de Bachelor en Master structuur.

Gert-Jan Pieters vertelt over zijn onderzoek naar de stabiliteit van zoutmeren in Australie. Het blijkt dat kleine verstoringen tot grote veranderingen in de grondwaterstroming kunnen leiden. Dit kan nadelig zijn voor de drinkwatervoorziening. Tijdens zijn afstudeerstage heeft hij dit onderzocht aan de hand van simulaties. Nu is hij bezig met zijn promotieonderzoek en onderzoekt hij een analytische onderbouwing van zijn resultaten.

Kees Vuik vertelt over het onderzoek op het gebied van iteratieve methoden. Daaruit blijkt dat het onderzoek op het gebied van Krylovsolvers aan het stabilizeren is. Het onderzoek van snelle, robuuste preconditioneringen neemt echter nog steeds toe. Hierbij blijkt dat de fysische eigenschappen van het probleem vaak meegenomen moeten worden om een geschikte preconditionering te vinden. Als laatste wordt er iets gezegd over efficiente parallelle solvers. Deze staan opnieuw in de aandacht omdat steeds meer bedrijven de beschikking krijgen over Beowulf clusters (een mix van PC's, linux en ethernet verbindingen).

William Kuppen geeft ons een blik in het HBO onderwijs. Hij laat ons twee voorbeelden zien van project-gestuurd onderwijs. Het eerste project is het dempen van een havenbekken in Rotterdam. Dit project wordt uitgevoerd in het begin van de studie Civiele Techniek. Het tweede project (aan het einde van de studie) is het bepalen van de inrichting van de tweede Maasvlakte. Hierbij komen een groot aantal disciplines aan bod. Volgens William is deze manier van lesgeven heel geschikt om bestaande kennis/vaardigheden te integreren, maar niet zo geschikt om nieuwe basisvaardigheden/kennis aan te leren.

Ron Agtersloot gaf een afleiding van de ondiep water vergelijkingen. Binnen zijn bedrijf (Meander) worden deze vergelijkingen gebruikt om waterstanden in de Maas te bepalen. Allerlei ingrepen in het zomer- en winterbed van de rivier kunnen hiermee gesimuleerd worden. Ook kan het programma gebruikt worden om te onderzoeken wat er gebeurd bij een dijkdoorbraak. Deze resultaten kunnen gebruikt worden om te zien hoe lang bewoners de tijd hebben om te evacueren.

Na afloop was er een receptie, die gebruikt werd om bij te praten en herinneringen op te halen.

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de alumnibijeenkomst pagina of de home page van Kees Vuik.

Laatst aangepast op 22-07-2002 door Kees Vuik