English
Wiskundige modellering van wondgenezing en littekenvorming
Wietse Boon


Dagelijks begeleider: D.C. (Daniel) Koppenol, F.J. (Fred) Vermolen

Plaats van afstuderen: TU Delft


start van afstuderen: mei 2013

In november 2013 is de scriptie verschenen en een presentatie gegeven.

De afstudeeropdracht is in juni 2014 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag en het geven van de afstudeervoordracht.

Huidige adresgegevens etc. zijn te vinden op onze alumnipagina.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:

Een van de klinische problemen met betrekking tot erge brandwonden is de ontwikkeling van hypertrofische littekens, die de natuurlijke topografie van het beschadigde weefsel verslechteren. De graad van de brandwonden is geklassificeerd door Guillaume Dupuytren (zie figuren 1 en 2) in eerste, tweede en derdegraads brandwonden. Het probleem van een verstoorde topografie speelt een belangrijke rol in tweede en derdegraads brandwonden (zie figuur 3). Tijdens het genezen van een brandwond, verlopen veel complexe biologische processen, en een van deze is dat fibroblasten (zie figuur 4), uit de omgeving en uit het onderliggend vetweefsel, de wond in migreren, waar ze differentieren naar myo-fibroblasten, en de extracellulaire matrix regenereren. Dit extracellulaire matrix ondersteunt het huidweefsel. Naast de regeneratie van het extracellulaire matrix, contraheren de myo-fibroblasten waardoor ze een verstoring induceren op het rekpatroon in de wond en omgeving.

De extracellulaire matrix, die ruwweg bestaat uit vezels, is in onbeschadige huid willekeurig geordend met zeer grote fluctuaties over kleine afstanden. In de voorheen beschadige huid is de orientatie na genezing veel minder willekeurig en daardoor is dan de mate van anisotropie veel groter.

Dit project behelst het wiskundig modelleren van de ontwikkeling van de orientatie van de vezels in relatie tot de aanwezige fibroblasten. Migratie van fibroblasten wordt gemodelleerd on een cel-nivo waar de migratie van iedere individuele fibroblast autonoom meegenomen wordt. In de migratie van deze cellen worden mechanische en chemische stimuli meegenomen, alsmede een stochastiche term voor kleine fluctuaties. De stochastische term wordt geimplementeerd via een Wiener proces. Verder worden de chemische en mechanische signalen meegenomen via reactie-transport partiele differentiaalvergelijkingen, waarvoor eindige elementen gebruikt worden om zoveel mogelijk geometrische flexibiliteit te behouden. We doelen op een kwantitatief onderzoek van de biologische en physiologische factoren die de mate van isotropie en willekeur van de orientatie van de door fibroblasten gevormde extracellulaire matrix na het helen van een brandwond. Verder zullen we ook de interactie tussen de vezel-orientatie en de mate van contractie onderzoeken. Contractie kan leiden tot een verslechterde topografie van het huidoppervlak.



Figuur 1: Guillaume Dupuytren






Figuur 2: Indeling in graad van een brandwond






Figuur 3: Derdegraads brandwond






Figuur 4: Fibroblasten

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik