English
Aluminium legeringen: bewegende rand problemen ( figuren)
Pierre Pinson

Plaats van afstuderen:
TU Delft

Start van het project: September 2001.
Eind van het project: Februari 2002.

In december 2001 is het literatuurverslag geschreven en in februari 2002 is de opdracht afgerond met een afstudeerverslag. Dit project is gedaan binnen het Erasmus uitwisselingsprogramma met het Institut National des Sciences Appliquees ( INSA) Toulouse.

Gegoten aluminium legeringen bevatten vaak deeltjes en andere verontreinigingen, die de mechanische eigenschappen van het materiaal negatief beinvloeden. Deze verontreinigingen kunnen verwijderd worden met een warmte behandeling, waardoor de metallurgische toestand van het materiaal veranderd. Deze veranderingen kunnen bestaan uit oplossing of vormverandering van de verschillende toestanden.

Onlangs is er gestart met het bestuderen van de vormveranderingen van de verschillende fasen. We beschouwen de transformatie van plaatvormige deeltjes (Al5FeSi) in bolvormige deeltjes (Al12Fe3Si). Om dit te modelleren moeten we 2 of 3 dimensionale problemen beschouwen. Er zijn enkele numerieke berekeningen gedaan om de bewegende rand te benaderen.

Gedurende dit project komen de volgende onderwerpen aan de orde: vergelijk de numerieke oplossingen met metingen (vorm van het interface via foto's van de micro structuur, concentraties enz.). Een vergelijking van de numerieke oplossing met een analytische oplossing voor een eenvoudige geometrie. Verder blijken er instabiliteiten op te kunnen treden, in de vorm van het interface. De vraag is: komen deze instabiliteiten altijd voor, of is er een parameter die aangeeft wanneer er wel of geen instabiliteiten optreden?

Metingen

   

Alpha deeltje op een beta plaat                   Faceted deeltje op een beta plaat


Resultaten van een numerieke simulatie





Instabiliteiten in een groeiend deeltje. Als het Gibbs-Thomson effect meegenomen wordt in het wiskundige model, dan zijn de krommen glad.

   

Groei van het deeltje - positie         Concentratie profiel aan het eind


Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik

Laatst aangepast op 25-10-2002 door Kees Vuik