Theodore von KarmanTheodore von Karman is geboren op 11 mei 1881 in Boedapest, Hongarije en gestorven op 6 mei 1963 in Aken, Duitsland. Hij was een wiskundig wonderkind. Zijn vader, die bang was dat zijn zoon een 'nerd' zou worden, heeft hem richting ingenieurswetenschappen gestuurd. Hij behaalde zijn diploma in 1902 in Boedapest en werkte van 1903 tot 1906 aan de Technische Universiteit van Boedapest. Hij verliet Boedapest om in Göttingen te gaan studeren, waar hij beinvloed werd door Klein. Daarna studeerde hij in Parijs, waar hij een van de eerste vliegtuigen zag. Hierdoor kreeg hij interesse in het toepassen van wiskunde op luchtvaartproblemen.

In 1911 deed hij onderzoek aan de alternerende dubbele rij van wervels achter een vlakke plaat in een stroming. Dit verschijnsel is later de Von Karman wervelstraat genoemd. In het volgende jaar werd Von Karman directeur van het Luchtvaart Instituut in Aken. Hij bezocht de Verenigde Staten in 1926 en vier jaar later werd hij directeur van het Aeronautical Laboratory van het California Institute of Technology.

In 1933 stichtte hij het U.S. Institute of Aeronautical Sciences, waar hij verder ging met zijn onderzoek aan vloeistofmechanica, turbulentie theorie en supersonisch vliegen. Hij bestudeerde ook toepassingen van de wiskunde op het gebied van werktuigbouwkunde, vliegtuigconstructies en bodemerosie.

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de numerieke wiskunde introductie of de home page van Kees Vuik.

Laatst aangepast op 26-05-2000 door Kees Vuik