Het Sleipner platform

Het Sleipner offshore platform produceert olie en gas in de Noordzee en bevindt zich in 82 meter diep water. De fundering bestaat uit 24 betonnen cellen. Vier cellen zijn verlengd tot pilaren, die het platform dragen. De eerste betonnen fundering sloeg lek en zonk tijdens een proef in het Gandsfjorden bij Stavanger, Noorwegen op 23 augustus 1991.



Een schets van het platform.

Direct na dit ongeluk liet de eigenaar van het platform, Statoil, een onderzoek instellen naar de oorzaak van het falen. De conclusie van het onderzoek was, dat het ongeluk veroorzaakt was doordat een celwand kapot ging, waardoor de pompen, die het afzinken regelen, het waterpeil niet meer konden beheersen. De wand bezeek door een combinatie van twee fouten: er was een serieuze fout gemaakt in de Eindige Elementen Analyse (een numeriek wiskundige techniek) en in een kritieke zone was er te weinig wapening geplaatst in het beton.



Bovenstaande foto geeft de afmetingen van het platform aan.



Het dek weegt 57 000 ton en heeft accomodatie voor 200 mensen. Bovendien kan er 40 000 ton aan boorbenodigdheden opgeslagen worden op het platform. Toen het eerste model zonk in augustus 1991 veroorzaakte de botsing met de zeebodem een seismische schok van 3.0 op de schaal van Richter. Er bleef niets over dan een enorme berg puin op de zeebodem. Het economisch verlies bedroeg 1.4 miljard gulden.



Een van de 24 cellen. De cellen hebben een diameter van 12 meter.

De breuk in de celwand werd veroorzaakt door een tricell, een driehoekige betonnen constructie, die gebruikt wordt waar de cellen bij elkaar komen.



Een tricell wordt getest op falen.

De uiteindelijke fout was een onnauwkeurige eindige elementen benadering van het lineair elastiticiteits model van de tricell (hiervoor was het populaire eindige elementen pakket NASTRAN gebruikt). De optredende krachten waren in werkelijkheid 2 keer zo groot dan de voorspelde krachten. Een zorgvuldiger Eindige Elementen Analyse, uitgevoerd na het ongeluk, voorspelde dat de verkeerde constructie zou bewijken op 62 meter diepte, hetgeen goed overeenkomt met het echte ongeluk, dat optrad toen de cellen zich op 65 meter diepte bevonden. Een betere numerieke analyse vantevoren zou veel kosten bespaard hebben.

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de numerieke wiskunde introductie of de home page van Kees Vuik.

Laatst aangepast op 04-03-2002 door Kees Vuik