English
Oplosmethoden voor de Maxwell vergelijkingen: toepassing het bepalen van het radarbeeld van een straaljager

Pim Hooghiemstra

Plaats van afstuderen:
National Aerospace Laboratory NLR
NLR Amsterdam
Anthony Fokkerweg 2
1059 CM Amsterdam

Deze afstudeeropdracht was de motivatie van de poster voor het 50 jarig bestaan van de wiskunde opleiding aan de TU Delft.

start van afstuderen: Januari 2007

In April 2007 is de scriptie verschenen en een presentatie gegeven.

De afstudeeropdracht is in oktober 2007 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag en het geven van de afstudeervoordracht.

Huidige adresgegevens etc. zijn te vinden op onze alumnipagina.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:

Radarsignatuur voorspellingstechnieken worden gebruikt om de radarsignatuur te bepalen van een militair platform (bijvoorbeeld een vliegtuig, schip of tank) wanneer deze radarsignatuur niet experimenteel bepaald kan worden, omdat het platform nog niet beschikbaar is of omdat de daarmee gemoeide tijd of kosten dit niet toelaten.

F16 StraaljagerVoor klassieke straalvliegtuigen wordt de frontale radarsignatuur gedomineerd door de bijdrage van de open holte gevormd door de inlaat en compressor van de straalmotor. Deze holte wordt gekarakteriseerd door zijn grote diepte (L/d > 3), sterke kromming en de niet uniforme dwarsdoorsnede, waarvan de verstrooiingseigenschappen niet geanalyseerd kunnen worden door benaderende hoge frequentie methoden. Jin et al. hebben een numerieke methode gepubliceerd gebaseerd op hogere orde eindige elementen methode discretisatie van de Maxwell vergelijkingen, waarbij het resulterende lineaire stelsel opgelost wordt met behulp van een frontal solver. De methode maakt gebruik van de specifieke topologie van het holte verstrooiingsprobleem en is met succes toegepast op de analyse van holtes van middelmatige grootten. In van der Heul et al. wordt een aanpassing van de methode beschreven om het elektrische veld effectief te berekenen voor grote holtes, in het bijzonder voor straalmotor inlaten voor X-band radar frequenties ( 10 GHz=0.03m).

Inlaat en compressor

               

In dit afstudeerwerk wordt onderzoek gedaan naar het vinden van een efficiŽntere methode ten aanzien van rekentijd en geheugen. Mogelijke methoden zijn: snellere directe methoden, parallel rekenen, domein decompositie, verschoven preconditioneringen gecombineerd met Krylov deelruimte methoden enz.


Tetrahedral rooster voor een luchtinlaatContact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik