English
Snelle oplosmethoden voor het Heston en Hull/White model

Floris Naber

Plaats van afstuderen:
ING Bank
Foppingadreef 7
1102 BD Amsterdam

start van afstuderen: december 2006

In maart 2007 is de scriptie verschenen en een presentatie gegeven.

De afstudeeropdracht is in september 2007 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag en het geven van de afstudeervoordracht. Huidige adresgegevens etc. zijn te vinden op onze alumnipagina.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:

In 1973 kwamen Myron Scholes en Fischer Black op de proppen met hun formule om opties te prijzen (Black-Scholes vergelijking). Tot dan toe werden er slechts een paar "over the counter" opties verhandeld, maar vanaf dan bloeien "options exchanges" overal in de wereld op. De Black-Scholes vergelijking is een erg simpele partiele differentiaalvergelijking vanwege de simpele aannames waarop het model is gebaseerd. Fischer Black merkte echter al op dat die aannames eigenlijk onrealistisch zijn. Daarom zijn er verschillende mensen geweest die geprobeerd hebben om het model realistischer te maken. Marktdata laat zien dat de volatiliteit en de rente niet constant zijn, maar dat ze op een willekeurige manier varieren. Als de volatiliteit en de rente stochastisch zijn dan wordt in plaats van een 1-dimensionale partiele differentiaalvergelijking een 3-dimensionale partiele differentiaalvergelijking verkregen (Dit kan worden afgeleid met de Feynman-Kac formule). Het rechttoe rechtaan oplossen van deze 3-dimensionale vergelijking kost veel tijd en computer geheugen en daarom is het noodzakelijk om dit probleem efficienter op te lossen.

Het doel van deze afstudeerstage is om een efficiente methode te ontwikkelen waarmee 3-dimensionale partiele differentiaalvergelijkingen kunnen worden opgelost. In het bijzonder wordt gekeken naar het oplossen van de Hull-White Heston partiele differentiaalvergelijking (Hull-White Heston is een model met stochastische rente en volatiliteit. Met behulp van Feynman-Kac kan een partiele differentiaalvergelijking worden afgeleid).

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik